NEW YORK: DOLLARTAPP GAV LYFT, UPPÅT FÖR BANK, S&P500 + 1,2%
STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna, som har två nedgångsdagar i ryggen, fick en lite trevande start på torsdagens handel men stängde tydligt på plus vid dagshögsta.
Styrkan i dollarn, som de senaste dagarna agerat bromskloss, avtog vilket underlättade.
Oväntat svag detaljhandelsstatistik minskade sannolikheten för en snar räntehöjning vilket tolkades positivt.
Det breda S&P 500 stängde 1,2 procent högre på indexnivån 2.065, medan storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average ökade 1,4 procent till 17.894. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,9 procent till 4.893.
Omsättningen uppgick till 682 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,8 miljarder aktier på Nasdaq.
”Dåliga nyheter tolkas som positivt vilket är tvärtemot vad vi såg i fredags när de starka sysselsättningssiffrorna presenterades. Dagens detaljhandelsstatistik minskar sannolikheten för en snar räntehöjning”, sade Donald Selkin, chefmarknadsstrateg på National Securities i New York, till Bloomberg News.
Bland aktierna var storbankerna i strålkastarljuset i spåren av Feds stresstester.
Morgan Stanley rusade över 6 procent efter att ha fått godkänt för höjd utdelning, American Express adderade 2 procent mot samma bakgrund och Citigroup steg cirka 3 procent.
Sämre gick det för Bank of America, ned 0,2 procent, som inte höjde utdelningen och som fick en knäpp på näsan av Fed.
Intel, som haft ett tufft 2015, stängde 4,7 procent lägre vilket var nytt årslägsta. Processortillverkaren har sänkt sin försäljningsprognos för det första kvartalet.
Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Även om det är risk för en kort rekyl efter den kraftigaste kurstapeln på en månad navigerar jag nu för fortsatt uppgång upp mot ATH-nivån vid 1701.”
Det är inte ovanligt med en liten andhämtningspaus efter en kraftansträngning som onsdagens uppgång innebar. Torsdagen blev en paus med små rörelser mellan 1654 och 1665. Den sista timmen pendlade kursen mellan 1664 och 1661. Stängningen vid 1661,7 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.
Gårdagens kursstapel var den minsta sedan den 5:e mars men som jag skrev igår var det positivt om inte marubozulinjen från i onsdags vid 1650 punkterades, vilket den inte gjorde. Jag ser därför gårdagens kursstapel som en hälsosam paus som stärker förutsättningarna för en uppgång och ett nytt test av ATH-nivån inom kort.
Volymen igår var den minsta hittills under veckan men trots det bara 3 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Bästa sektoer igår blev kontradefensiva hälsovård och teknologi. Sämst gick finans och oljebolag. De negativa sektorerna backade dock mindre än 0,5 procent. Bästa aktier på OMXS30-indexet blev AstraZeneca, Sandvik och Boliden. Sämst gick SEB, Nokia och ABB. Endast 6 av de 30 aktierna steg vilket om utseendet fortsätter kan tolkas som något dålig bredd.
(Nyhetsbyrån Direkt)
RAPPORTER:
FIRST NORTH
– Shamaran Petroleum
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Central European Media (före USA-börsernas öppning)
STÄMMOR
– Confidence (extra)
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Greater Than: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Dibs Payment Services: förlängd anmälningstid i Nets bud avslutas
– Dibs Payment Services: sista dag för handel inför avlistning, efter uppköp
EXKLUSIVE UTDELNING
– ALK-Abelló (5:00 dkk), Amer Sports (0:45 eur), DSV (1:60 dkk), Sydbank (7:08 dkk)
MAKROSTATISTIK
– Japan: industriproduktion (def) januari kl 5.30
– Finland: KPI februari kl 8.00
– Finland: BNP-indikator januari kl 8.00
– Mäklarstatistik: bostadspriser februari kl 8.00
* Valueguard: bostadspriser februari kl 9.00
– USA: PPI februari kl 13.30
* USA: Michiganindex (prel) mars kl 15.00
MAKRO ÖVRIGT
– SCB: Sveriges ekonomi 4 kv, statistiskt perspektiv kl 9.30
– Olja: IEA månadsrapport kl 10.00
ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00
USA igår: Igår skrev jag: ”I samband med rekyler som den vi ser nu har kursen stått högre i ungefär 60 procent av fallen en vecka senare men om den stigande stödlinjen punkteras med tydlighet kommer detta att försämra edgen.”
Torsdagen inleddes upp från den stigande stödlinjen och redan efter en halvtimme hade kursen stigit med nästan 1 procent. Större delen av dagen låg kursen och hovrade längs dagshögsta som sen togs ut en timme innan stängningen som skedde vid 2066,0 vilket motsvarade en uppgång med 1,3 procent.
Som jag skrev häromdagen vore det önskvärt att kursen återtog 2065-nivån, helst innan fredag. Gårdagens fortsättningsformation var den kraftfullaste uppgångsstapeln sedan den 3:e februari och den effektuerades på punkten kring den stigande stödlinjen.
Volymen igår var marginells högre än i onsdags men 6 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Bästa sektorer igår blev konsumentprodukter, verkstad och telekom. Den enda sektor som stängde på minus var energisektorn men nedgången var måttliga 0,3 procent.
424 av aktierna som ingår i indexet steg medan endast 66 stängde rött igår. Efter de senaste dagarnas nedgång var det åter Apple som lyfte indexet mest. Men precis som i onsdags var Intel och Microsoft största sänken.
Alla de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände åter upp och steg med 1,8 procent till $124,4. Google vände upp och steg med 0,8 procent för att stänga vid $555,3. Twitter fortsatte onsdagen resa norrut och steg med 1,7 procent vilket fick aktien att stänga på $47,1 medan den sociala kollegan Facebook adderade 1,7 procent till onsdagens uppgång och stängde till slut vid $78,9.
Asien: Det är mestadels små uppgångar, för andra dagen i rad, på börserna i de asiatiska tidszonerna och uppgången tillskrivs ”de sämre detaljhandelssiffrorna”. En varningssignal när dåliga nyheter börjar tolkas positivt (det kunde ju varit värre och det var bättre än förväntningarna…). Dessa sämre siffror tolkar placerarkollektivet som att det kommer ta ytterligare tid innan räntan höjs.